Jonker kritisch op KNVB: er is al jarenlang geen plan

Het gaat niet goed met het Nederlandse elftal en Andries Jonker weet waarom. “Er zit helemaal geen plan achter bij de KNVB”, stelt de huidige trainer van VfL Wolfsburg.

De Amsterdammer werkte als assistent van Louis van Gaal bij FC Barcelona en Bayern München. Ook was hij als jeugdcoördinator actief bij de voetbalbond toen Van Gaal in zijn eerste termijn als bondscoach zat, tussen 2000 en 2002.

“In 2001 heb ik met Louis een plan gemaakt, maar in de vijftien jaar erna is er nog niets mee gebeurd”, vertelt hij tijdens een trainingskamp in Zwitserland aan Duitse media.

‘Masterplan’

Volgens de KNVB is er wel degelijk iets met het zogeheten ‘Masterplan’ gedaan. In 2011 werd het project na tien jaar officieel afgesloten. Dat gebeurde op een bijeenkomst waar Van Gaal zelf aanwezig was.

De finaleplaats van het Nederlands elftal tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika, de twee Europese titels van Jong Oranje in 2006 en 2007, de derde plaats van het Nederlands vrouwenelftal tijdens het EK 2009 in Finland en de Europese titel van het Nederlands elftal onder 17 jaar in 2011 zijn de belangrijkste wapenfeiten uit de periode van het Masterplan.

En het aantal jeugdleden steeg in die periode van 479.000 naar 617.000. Kortom: er werd destijds, onder meer door voorzitter Michael van Praag en Van Gaal zelf, gesproken van een groot succes.

Jonker ziet het blijkbaar anders. Hij vergelijkt de situatie van Nederland met die van Duitsland, dat met een jong team vorige maand de Confederations Cup wist te winnen.

“Dat komt doordat Duitsland heeft wat wij niet hebben: een plan. Het is tijd voor een nieuw plan”, aldus Jonker, die daarmee het plan ‘Winnaars van Morgen’ lijkt te vergeten.

Het veelbesproken plan werd in 2014 gepresenteerd na veel gesprekken met belangrijke voetbalmensen uit binnen- en buitenland, onder wie Johan Cruijff, Ronald Koeman en Arsène Wenger.

Powered by WPeMatico

Sharing is caring!