‘Onhandige’ Schaken: ben absoluut geen homofoob

Homoseksualiteit in de voetbalwereld. Het is nog altijd een gevoelig onderwerp. Dat ondervindt oud-voetballer Ruben Schaken aan den lijve, nu een passage uit zijn onlangs verschenen biografie voor veel ophef zorgt.

Schaken zegt nu dat zijn woorden “op zijn minst onhandig zijn”. Schaken: “Hoe dit verhaal nu is opgebouwd, dat is niet goed. Dat homoseksuelen zich gekwetst voelen, dat begrijp ik en dat staat mij ook tegen. Ik wil benadrukken dat ik het zeker niet zo bedoeld heb.”

Maar wat wilde Schaken dan wel zeggen? “Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze passage zelf niet goed heb doorgenomen voordat het boek gedrukt is”, zegt Schaken. “Het is twee jaar geleden dat ik het hier met de schrijver over heb gehad en ik zou hem moeten vragen waarom hij het er op deze manier heeft ingezet. Want dit is zeker niet hoe ik er in sta.”

Je zou het dom en behoorlijk naïef kunnen noemen dat Schaken zijn eigen biografie vooraf niet goed genoeg heeft doorgenomen. “Ik wilde het bewust beknopt houden, omdat het geen boek over homoseksualiteit is, maar over mij. Achteraf had ik het anders moeten doen. Ik had dit onderwerp meer moeten uitdiepen. Om daarmee de mensen wél het juiste beeld te geven van hoe ik er over denk.”

In het boek vertelt Schaken ook dat hij ‘anders tegen twee medespelers bij Feyenoord ging aankijken, nadat hij er achter was gekomen dat ze homoseksueel waren’. Schaken: “Niet omdat ik ze veroordeel ofzo, maar omdat ik hun geheim kende zonder dat zij dat wisten. Dát bedoel ik in het boek met ‘anders tegen ze aankijken’.

Het laatste wat Schaken wil, is bestempeld worden als homofoob. “Ik heb respect voor ieder mens, accepteer iedereen zoals hij of zij is. Zo ben ik opgevoed en dat geef ik ook door aan mijn kinderen.”

“En ik zou het juist knap vinden als een voetballer wél uit de kast zou komen. Sterker: ik zou het toejuichen en zou er heel veel respect voor hebben. Dat zou veel kunnen betekenen voor anderen. Maar het is helaas nog steeds een taboe.”

Schaken hoopt dat de passage bij een eventuele herdruk van het boek nog aangepast kan worden, vertelt hij bij NOS Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. “Dat is wel wat ik heel graag wil. Ik ben daarover in gesprek met de auteur en de uitgever.”

Powered by WPeMatico

Sharing is caring!