Kemkers: ik kreeg de ruimte niet bij FC Groningen

Gerard Kemkers stapt op bij FC Groningen na “intense gesprekken” over zijn positie. De voormalig schaatscoach wilde zeggenschap over de jeugdopleiding, maar de clubdirectie wilde daar niet aan. “En dan moet je conclusies trekken”, zegt Kemkers.

Kemkers werd in 2014 binnengehaald om Groningen te helpen een van beste opleidingen van de eredivisie op poten te zetten, maar de afgelopen maanden werd hem duidelijk gemaakt hij daar niet de eindverantwoordelijkheid over zou krijgen. Die kwam bij Ron Jans te liggen, die afgelopen zomer als technisch manager werd aangetrokken.

“Ik was altijd rechtstreeks verantwoording schuldig aan de directie. Ik heb daar op mijn suggestie de opleiding bij gekregen en dat is teruggedraaid in de afgelopen periode. Dat trek ik niet”, aldus Kemkers.

Groningen kiest voor ‘voetbalman’

Met een rol op het tweede plan – onder Jans – wilde de ambitieuze Kemkers geen genoegen nemen. “Ik wilde stappen maken die vernieuwen, veranderen, uniek zijn, anders zijn. Ik heb een model en een organisatie in mijn hoofd, waarmee ik deze club heel erg denk te helpen. Daar heeft de directie niet voor gekozen.”

Directeur Hans Nijland betreurt de breuk met Kemkers. “Zijn kennis is van groot belang”, zegt Nijland. “Maar wij vinden dat een voetbalman, in dit geval Jans, de verantwoordelijkheid over de hele voetbalorganisatie moet hebben. Dus ook de opleiding.”

Het vertrek van Kemkers betekent volgens Nijland ook niet dat er een streep wordt gezet door de ambitie van een topjeugdopleiding. “Hoe belangrijk Gerard ook is, we hebben niet onze hele organisatie aan een persoon opgehangen. Dus we gaan ook absoluut door met de dingen waar we mee bezig zijn.”

Kemkers terug naar het schaatsen?

De bekendmaking van de breuk tussen Kemkers en Groningen valt samen met het nieuws dat Ireen Wüst op zoek moet naar een nieuwe sponsor en ploeg. Kemkers vierde als coach jarenlang vele successen met Wüst. Is een hernieuwde samenwerking in de maak? “Nee, er speelt echt niets”, zegt Kemkers.

“Ik snap die link wel, maar ik heb tot aan vandaag al mijn energie gestopt in FC Groningen. Een terugkeer naar het schaatsen is op dit moment niet aan de orde. Ik ga met een open vizier naar de toekomst kijken en zie wel wat er op me afkomt.”

Powered by WPeMatico

Sharing is caring!