Europese competities zeggen ferm ‘nee’ tegen uitbreiding WK

“Als het mogelijk is, waarom niet?” zette FIFA-voorzitter Gianni Infantino de deur naar een WK 2022 met 48 landen wijd open. De vereniging van Europese voetbalcompetities, waartoe ook de eredivisie behoort, ziet echter niets in het plan.

“We zijn al heel flexibel geweest door ervoor te zorgen dat het WK 2022 in de winter gespeeld kan worden. We zijn niet bereid om onze kalender verder aan te passen voor uitbreiding van het WK 2022”, zet European Leagues-voorzitter Lars-Christer Olsson de hakken in het zand.

Extreme hitte

Vanwege de extreme hitte in de zomer in Qatar is het WK verschoven naar november en december, waardoor ingrijpende aanpassingen nodig zijn in de Europese competities. Uitbreiding van het deelnemersveld zou zorgen voor een langer toernooi, met 80 in plaats van 64 wedstrijden.

“We accepteren geen langere duur van het WK”, aldus Olsson. “De spelers hebben tijd nodig om te herstellen. Het kan niet zo zijn dat financiële aspecten bepalen hoe het voetbal wordt georganiseerd.”

Zuid-Amerikaans proefballonnetje

Aan het WK van 2026 doen al 48 landen mee. Het plan om ook in Qatar zestien extra tickets te verdelen komt uit de koker van de CONMEBOL, de Zuid-Amerikaanse evenknie van UEFA. In dat geval zou Zuid-Amerika namelijk een extra deelnemer mogen afvaardigen.

Powered by WPeMatico

Sharing is caring!